Clubul contabililor

Factura externă (în valută)

mohamed_hassan (CC0), Pixabay

Conform articolului 155 alin. (5) din Codul fiscal, o factură externă poate fi întocmită în orice limbă oficială a statelor membre ale UE, dar, la solicitarea organelor de control, trebuie asigurată traducerea acesteia în limba română.

Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar suma TVA trebuie înscrisă şi în lei.

Facturarea in UE (servicii intracomunitare)

În situaţiile în care ambele societăţi (furnizorul şi clientul) sunt plătitoare de TVA şi au un cod valid, care se poate verifica aici, se facturează fără TVA, cu menţiunea “neimpozabil în România” şi se aplică taxarea inversă (excepţiile de la această regulă sunt reprezentate de achiziţia intracomunitară de mijloace noi de transport şi de produsele accizabile, pentru care TVA-ul se plăteşte în România).

În situaţia în care prestatorul este plătitor de TVA şi emite factura unei societăţi neplătitoare de TVA, atunci se facturează cu TVA.

Excepţie fac:

  • serviciile de transport călători
  • serviciile care au legătură cu bunurile imobile
  • activităţile artistice
  • serviciile de restaurant şi catering
  • închirierea unui mijloc de transport

Dacă firma prestatoare din România, neplătitoare de TVA, emite factura unui beneficiar din UE, plătitor de TVA, prestatorul trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA , conform art. 153.1 din Codul fiscal pentru operaţiuni intracomunitare. De asemenea, are obligaţia să se înscrie şi în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Astfel, prestatorul rămâne neplătitor de TVA pentru operaţiunile din interiorul României, dar pentru operaţiunile din UE deţine un cod valid de TVA şi facturează fără TVA cu menţiunea „neimpozabil în România”.

Facturarea în spaţii non-UE

Dacă prestatorul este din România şi beneficiarul este dintr-un spaţiu non-UE, se facturează fără TVA, cu menţiunea “scutit cu drept de deducere”.

Exit mobile version