- Impozitul pe construcţii anual se va calcula astfel:
- a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcţiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcţii;
- b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcţiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale; impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere.
- Construcţiile vizate sunt doar cele situate pe teritoriul României.
- Nu se datorează impozit pe construcţii pentru construcţiile care sunt scutite de impozitul pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX.
- Contribuabilii care declară şi plătesc anticipat impozitul anual pe construcţii până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, beneficiază de o bonificaţie de 10% din valoarea impozitului.
- Noile prevederi se aplică începând cu anul fiscal 2025.